Degradarea unui simbol al Clujului

Majoritatea cadrelor care prezintă oraşul Cluj Napoca sunt luate de pe celebrul deal Cetăţuie. Este un loc plin de istorie, un loc în care oameni au murit pentru convingerile lor, un loc unde mulţi îşi petrec timpul liber vara. E locul unde îi duc pe toţi prietenii ne-clujeni veniţi în vizită.

Cu siguranţă aţi văzut cel puţin o dată o imagine asemănătoare cu asta.

Fără îndoială aţi fost cel puţin o dată la una din terasele de pe Cetăţuie (mă refer în special la clujeni) și dacă ar fi să mă întrebaţi pe mine, consider că sunt unele dintre cele mai frumoase locuri de relaxare.

Să nu mai pomenesc de liniştea de acolo. E printre puţinele locuri în care poţi asculta ciripitul păsărilor şi cri-cri-ul greierilor. După claxoanele şi glasul motoarelor din fiecare zi, Cetăţuia este locul perfect pentru deconectare şi reîncărcare a bateriilor.

Din păcate accesul la acea privelişte, la acele terase, la locul de reîncărcare a bateriilor, la “sala” de concerte sustinute de vietăţile naturii se face pe nişte scări care se degradează pe zi ce trece. S-a dus zăpada au apărut “gropile”. Bucăţi din scări lipsesc, altele se clatină şi reprezintă un pericol pentru trecători, să nu mai vorbim de partea estetică.

     

Bine că visăm Someş navigabil, tuneluri pe sub Feleac, metrou sau telegondole, dar lăsăm istoria şi simbolurile să se degradeze sub ochii noştri.