Oamenii muntelui

Ori de câte ori am fost pus să aleg între o vacanţă la munte sau la mare, nu am stat nici măcar o secundă pe gânduri alegând muntele. Muntele este prietenul care te primeşte cu braţele deschise, te lasă să-l explorezi, cerând în schimb un singur lucru: să laşi curăţenie pe unde treci.

Primul traseu făcut în urmă cu 4 ani, lângă Zărneşti, în Piatra Craiului – Piatra Mică, m-a făcut să mă îndrăgostesc de munte. Fără să ştiu ce implică acesta, chiar dacă jos era un soare arzător, m-am trezit sus pe creastă plouat până la piele, tremurând ca o piţipoancă în aşteptarea Salvamontului. Traseul pe care l-am făcut a fost unul relativ simplu, de câteva ore. În schimb sunt alţii care îşi doresc mult mai mult, mergând spre extreme.

Lea, Vlad şi Joco sunt cei care au ales extrema şi au pornit să cucerească Himalaya.  Naya Kanga – 5887m, Lobuche Est – 6146m şi Kusum Kanguru  – 6.370m sunt trei vârfuri montane atacate de tripleta clujeană. Chiar dacă din cauza problemelor de sănătate intervenite pe parcurs, doar Vlad a ajuns pe cel mai înalt dintre ele, succesul lor este unul notabil.

Trebuia să aleg şi cu capul, dar şi cu sufletul, era evident că fizic aveam dificultăţi în a continua. Aveam nişte dureri cumplite de spate şi la nivelul rinichilor. Fără îndoială continuarea în acest mod ar fi pus viaţa echipei în pericol. Aşa că am decis: mă întorc în tabără avansată, după care urma să cobor în tabara de bazăJoco (ftr.ro)

 

 

Spre dimineaţă am început să mă simt foarte rău, vomasem şi aveam o ameţeală  puternică. Nu puteam nici să mănânc, iar ceaiul pe care l-am băut l-am dat afară după câteva minute… situaţia se agravase, coborârea nu mai era o opţiune în condiţiile aceleaLea (ftr.ro)

 

 

Nişte emoţii ireale m-au trecut prin tot corpul, eram desupra norilor, pe un vîrf  la care doar visasem… aveam în faţa mea toata Himalaya… Everest, Lhotse, Nuptse, Amadablam, Makalu, Cho Oyu… fără cuvinte… îmi trăiam visul suprem. Ascensiunea nu ar fi fost posibilă fără suportul celor doi coechipieri ai mei… care m-au susţinut în permanenţăVlad (ftr.ro)

 

 

Mai multe detalii, fotografii şi înregistrări video găsiţi pe blogul expediţiei http://verticalhimalaya2011.blogspot.com