Peste două săptămâni începe circul

Mai sunt două saptămâni până când vom vedea iar poliţia în stradă. Nu pentru proteste, deşi până atunci se pot gândi şi la asta, ci pentru a verifica dacă şoferii şi-au echipat sau nu maşinile cu anvelope de iarnă. Că sunt scumpe, că nişte băieţi deştepţi vor încasa bani frumoşi în urma acestei legi sau că statul va câştiga din TVA, chiar nu ma interesează. Ştiu că sunt utile, am testat-o pe pielea mea. Numai cine nu a coborât Meseşul (sau orice alt munte) cel puţin o dată cu anvelope de vară şi apoi cu cele de iarnă nu înţelege utilitatea lor.

Problema este cum se va pune în aplicare legea. Să nu uităm totuşi că vorbim de România, ţara care are mereu cu ce să te surprindă, şi nu în sens pozitiv.

Poate ar fi mai bine dacă amenzile şi pedepsele s-ar aplica doar în cazul în care şoferul este implicat într-un accident rutier, indiferent dacă dacă este vinovat sau nu. Şoferului vinovat să i se dubleze pedeapsa şi amenda, iar celuilalt să i se dea o amendă pentru că nu are cauciucuri de iarnă. De ce să fie pedepsit şi cel care nu e vinovat? Simplu. Că a uitat de condusul preventiv, care nu înseamnă doar atenţie la indicatoare rutiere şi la ceilalţi participanţi la trafic, ci şi asigurarea stării tehnice corespunzătoare a maşinii şi a echipării acesteia.