Încep să-i înţeleg pe cei care nu acceptă orice fel de job

Mult timp, de fapt foarte mult timp m-am întrebat de ce unele persoane care nu şi-au găsit un loc de muncă în domeniul în care şi-au efectuat studiile, refuză să se angajeze ca şi merchendiser într-un supermarket sau operator call-center, care pot reprezenta o sursă de venit în timp ce caută jobul dorit. Nu înţelegeam de ce refuză un venit, chiar dacă era mai mic, în lipsă de altceva. De fiecare dată când îi auzeam “Cum să mă duc să lucrez la un call-center sau ca vânzător/are? De asta am făcut o facultate?” îi asociam cu plozii de bani gata care sunt obişnuiţi să primească totul de-a gata sau cu cei care visează că la primul loc de muncă vor avea un birou pe al cărei uşi este scris Director.

Oarecum, acum îi înţeleg.

Se pare că pentru mulţi angajatori nu contează cât de capabilă e persoana, ci câtă vechime are pe un post similar. Nu contează cât de bine se descurcă şi ce rezultate are, ci care a fost jobul de pe care a venit. Şi da, vorbim de firme private, chiar firme stăine. Din păcate la multe din ele, cel care se plânge cel mai mult, lasă impresia că are cel mai mult de muncă, iar cel care e mai retras şi nu zice nimic e angajatul perfect.

Cât de bine seamănă cu ideea împământenită în companiile de stat la care promovarea se face pe criterii de vechime şi nu de competenţă profesională! Uneori se întâmplă invers, aşa cum e normal, doar că ceilalţi nu aveau cum să vadă asta, pentru că în timp ce ăla numai că nu se dădea peste cap să rezolve toate sarcinile care i-au fost trasate prin fişa postului sau nu i se altera calitatea muncii indiferent de câte alte sarcini i se adăugau în fişa postului sau ocazional de şeful direct, ei stăteau la ţigară, cafea sau online să îşi actualizeze cancanurile, liniştiţi la adăpostul vechimii şi al scaunului călduţ.

Şi atunci când cineva pune experienţa deasupra competenţei, când locul de muncă avut anterior este criteriu de departajare chiar şi după 2-3 ani de la angajare, parcă trebuie să te gândeşti de mai multe ori înainte să accepţi un loc de muncă.