Nu ştiu cine, dar ar trebui să facă ceva

”Atenție cad pietre!” sau ”Atenție pericol de prăbușire!” sunt două dintre multele anunțuri de avertizare pe care le putem găsi în trafic, pe lângă ziduri sau în preajma podurilor. Oare va veni ziua în care simpla avertizare de pericol să nu mai mulțumească pe nimeni fără niște măsuri concrete și imediate de remediere a problemei?

Cetățuia este un loc emblemă al orașului Cluj Napoca. Pentru cei mai mulţi reprezintă locul în care au sărutat prima fată, au spus primul te iubesc, au fost cerute în căsătorie sau locul de unde Clujul se vede foarte fain noaptea şi e musai să-i duci pe cei care îţi vin în vizită. Pentru o parte dintre clujeni, mai exact pentru locuitorii cartierului Gruia, reprezintă una din legăturile cu centrul oraşului. Eu mă număr printre ei. Mişcarea face bine.

Ca mai toate traseele, şi acesta are o scurtătură. Ea duce prin două ganguri, care se află într-un stadiu avansat de degradare. Bineînteles, ambele au plăcute prin care eşti avertizat de pericolul care te pândeşte din tavan. Oricând se poate supăra pe tine şi răzbunător cum e,  să-ţi dea cu un bolovan în cap. În fiecare zi trec pe acolo, pentru că îmi place să dorm mai mult cu 2 minute în fiecare zi. Ştiţi cât de mult contează cele 2 minute? În multe după-amiezi am văzut tineri, adulţi sau chiar miri care îşi făceau poze la unul dintre cele două ganguri.

 

 

Azi dimineaţă am observat că au căzut de pe pereţi sau din tavan bucăţi mari de tencuială, care puteau răni grav o persoană dacă se afla în acel moment în trecere. Pe acea parte nu există semn de avertizare. Probabil a căzut. Sau nici nu a fost.

 

O problema este şi faptul că acest gang este în imediata apropiere a unui parc în care copiii îşi petrec o mare parte din timp. La vârsta lor nu cred că sunt conştienţi de pericolul pe care îl reprezintă zona, iar un simplu joc al copilăriei de-a v-aţi ascunselea, îi poate activa ideea că locul respectiv este perfect pentru o ascunzătoare.

Domnule primar, nu ştiu dacă aceste clădiri sunt în administraţia Primăriei, dar trebuie să fie proprietatea cuiva, iar dacă nu există interesul de a fi restaurate, ar trebui măcar luate măsuri pentru a bloca accesul la ele.

Nu ştiu cine, dar ar trebui să facă ceva şi asta înainte ca zona să reprezinte subiectul unei ştiri de la ora 5.

În caz că nu ştiaţi ce semnificaţie istorică are clădirea.