Când oamenii mari se comportă ca şi copiii

Se pare că invidia îl roade pe Iuliu Mureşan şi pe cei de la CFR Cluj. Cum ce invidie? Invidia pe rivalii de la U Cluj care îşi vor desfăşura partidele de pe teren propriu pe noua arenă de la Cluj. Exact ca şi copiii ăia mici, vor şi ei jucăriile celorlalţi. Motivul? Jucăriile sunt cumpărate din bani publici, deci trebuie şi au dreptul la ele toţi, drept urmare au înaintat o solicitare către Consiliul Judeţean prin care îşi anunţă intenţia de a folosi noua arenă. Da, este adevărat, sunt bani publici (încă mai cred cu tărie că se puteau investi în altceva, dar asta e o altă poveste), dar acest demers este legat doar de invidie, frustrare şi dorinţa de a înfige un cuţit în spatele suporterului adevărat al Universităţii.

Să revenim la personajul din spatele acestui demers, domnul Iuliu Mureşan, preşedintele clubului de fotbal CFR Cluj. Probabil ar trebui să-i deschidă cineva ochii şi să-i explice cam care ar putea fi urmările acestei copilării.

Sunt şanse foarte mari să fie prima echipă care la un meci de acasă (deşi pe locul fostului Moina e cam greu, spre imposibil să susţii aşa ceva) să joace cu tribunele pline de suporteri ai rivalei de moarte din oraş, care să încurajeze frenetic adversarul şi la fel de frenetic să huiduie echipa din Cluj. Da, se poate întâmpla asta, pentru că nu ai cum să verifici plătitorii de bilet care ce hram poartă. Sunt sigur că suporterii lui U  vor face tot posibilul să le arate că nu sunt doriţi acolo, tot ce sper este să o facă într-un mod cât mai paşnic.

Îmaginaţi-vă titlurile publicaţiilor sportive Huiduiţi pe teren “propriu” sau “La Cluj, adversarii s-au simţit ca acasă” ori întrebările jurnaliştilor “Au fost ajutaţi adversarii de încurajările rivalilor de la U Cluj?” În toate întrebările se va face referire la Universitatea şi arena construită pe fostul stadion al Universităţii. Oare prin asta nu o sa i se mărească frustrările domnului preşedinte de club?

Normal, se pot stabili nişte preţuri mai mari pentru bilete, pentru a descuraja suporterii Universităţii să-şi achiziţioneze tichetele de acces, dar bucuria de a-ţi huidui rivalul la un meci considerat acasă este nepreţuită. În cazul în care această metodă s-ar aplica, ar avea consecinţe directe şi asupra suporterilor CFR-işti, astfel că ar renunţa şi ei să meargă la meciuri. Bine, acest lucru s-ar putea să nu îi afecteze în nici un fel, deoarece nu ar fi pentru prima dată când echipa ar fi încurajată de suporteri ascunşi în boxe.

Domnule Iuliu Mureşan, aveţi un stadion frumos, pe care aţi scris o pagină două în cartea istoriei fotbalului românesc. Lăsaţi lucrurile aşa cum sunt, lăsaţi frustrările, lăsaţi copilăriile, dar mai ales lăsaţi CFR-ul să joace acasă, acolo unde îi este locul. Nu încercaţi să alimentaţi şi mai tare rivalitatea dintre cele două echipe, în special rivalitatea dintre suporteri.