După “Cine-a tras în noi 21-22” au venit minerii

Mulţi dintre voi nu eraţi sau eraţi foarte mici pe vremea când au mers minerii la Bucureşti să planteze panseluţe. E drept că nici eu nu eram foarte mare, de fapt nici nu începusem şcoala. Ideea e în felul următor. Acum 21 de ani, în Piaţa Universităţii a avut loc un protest anticomunist care a ţinut 53 de zile. Minerii nu au fost de acord cu acest protest şi s-au gândit să-i pună capăt. Pentru mulţi perioada 13-15 iunie 1990 este şi va fi o perioadă neagră, greu de uitat. Peste 700 de oameni au fost răniţi, iar cifrele neoficiale duc numărul morţilor spre 130. Opinia publică internaţională şi-a exprimat oprobiul faţă de acţiunile de la Bucureşti, pe când televiziunea publică transmitea informaţii cu caracter subiectiv, favorabile noului aparat de stat.

Regizorul Stere Gulea a realizat filmul documentar “Piaţa Universităţii” care surprinde imagini filmate în 1990 atât de reporterii români cât şi de cei străini. Acest documentar se doreşte a fi un omagiu adus celor care au avut de suferit în urma intervenţiei minerilor, dar are şi scopul de a face cunoscute evenimentele din istoria postdecembristă, evenimente care beneficiază de tot mai putin spaţiu de reflectare în media pe măsura trecerii anilor.

Cine doreşte să afle mai multe despre acele evenimente este aşteptat miercuri 22 iunie, de la ora 21.00 în cinci locaţii din Cluj Napoca: Ceainăria La Port, Insomnia Cafe, Scena din Spate (L’Atelier), Terasa Hotel Transilvania şi Zorki Photo Café. Intrarea este liberă.