Roşia Montană Gold Corporation faţă în faţă cu bloggerii la Cluj

Vineri am participat alături de alţi bloggeri clujeni şi albaiulieni la o discuţie pe tema viitoarei exploatări miniere de la Roşia Montană. S-a vorbit despre stadiul în care a ajuns acest proiect, care sunt beneficiile statului român şi ale locuitorilor zonei, dar şi care sunt riscurile.

Discuţia principală s-a axat pe impactul pe care exploatarea minieră îl va avea asupra zonei şi a eventualelor accidente care ar putea duce la o catastrofă pentru mediu. Cu siguranţă vă amintiţi cazul de la Baia-Mare şi cianura care a ajuns în râuri. Nimeni nu-şi mai doreşte aşa ceva. Am fost asiguraţi că tehnologia care va fi utilizată este una avansată, care cel puţin teoretic nu reprezintă un risc pentru mediu, dar având în vedere că urmează să fie implementată în România, mă face să fiu sceptic.

După cum era de aşteptat, reprezentanţii RMGC au avut pregătit câte un răspuns favorabil lor pentru majoritatea întrebărilor, iar la cele la care nu s-au aşteptat, au răspuns evaziv, ducând discuţia spre un alt plan, pentru care aveau răspunsuri.

Personal m-a dezamăgit răspunsul “Nu este treaba noastră să refacem o zonă acoperită de sterilul pe care l-au lăsat alţii.” la întrebarea “De ce nu amenajaţi un petec din sterilul rămas de la fostele exploatări, ca să demonstraţi lumii că planul de a reda viaţă locului după terminarea exploatării este unul real?”, cât şi liniştea aşternută după “Ce se întâmplă dacă unu, doi sau cinci oameni se încăpăţânează să NU plece?”. (atât întrebările cât şi răspunsurile sunt aproximative, dar păstrează esenţa)

La anul vor fi alegeri. Găleţile, zahărul, orezul, făina, autocarele şi votul multiplu costă. Chiar dacă nu s-a spus în mod explicit, este lesne de înţeles că acest proiect este la mâna politicului. Eu zic că 2012 va fi anul în care se vor acorda avizele necesare începerii exploatării sau se vor obţine promisiuni ferme în acest sens. Este doar o părere. Rămâne de văzut…

Ştiu că încă nu am zis nimic referitor la poziţia mea vizavi de exploatarea de la Roşia Montană. Răspunsul meu ar fi un DA hotărât, dacă şi numai dacă România ar fi capabilă de aşa ceva.