Gruia, “ţinut” autonom?

Înaintea fiecărui meci important, fie că e vorba de un derby naţional, fie că e vorba de un derby local, se încing spiritele la nivel declarativ atât la nivelul conducătorilor de club şi al jucătorilor, cât şi la nivelul suporterilor care au meciul lor separat. Nici nu e de mirare, pentru că acest lucru l-am învăţat de mici, când în faţa blocului ne şicanam pentru orice lucru, fie el şi pentru numărul de etaje al blocului fiecăruia dintre noi: “Al meu are 8 etaje, al tău doar 4. Sunt mai tare! Nanananananaaaana.”, “Ba nu, că al meu e mai curat!” şi aşa mai departe. Acum că am crescut problema se pune puţin altfel, dar esenţa e aceeaşi. Acum e vorba de echipe de fotbal, arene, culori şi palmares, iar şicanele nu mai stârnesc zâmbete şi supărări de-o zi, ci adevărate conflicte care se lasă cu spitalizări, amenzi şi nesiguranţa oamenilor neutri din punct de vedere fotbalistic, care întâmplător se găsesc în preajma suporterilor împătimiţi.

De parcă nu este suficientă rivalitatea aşa-zisă istorică, mai trebuie să-şi bage şi conducătorii de club puţin coada şi să ia nişte decizii care să amplifice nervii şi aşa suficient de întinşi. O fi dorinţa excesivă de tabloidizare sau doar prostie nemărginită? Nici una, nici alta nu le fac nici un bine, dimpotrivă.

După episodul în care suporterilor echipei Dinamo Bucureşti nu li s-a permis accesul în sectorul rezervat oaspeţilor pe motiv că nu au buletin de Bucureşti, chiar dacă aveau bilet, acum înaintea meciului dintre CFR Cluj şi U Cluj, conducerea clubului gazdă a luat o altă decizie cretină de a nu permite accesul suporterilor în culorile alb şi negru sau cu însemnele echipei adverse în stadion în sectoarele destinate suporterilor echipei gazdă.

Oare pe ce stadion ţi se impun culorile sau însemnele cu care ai voie să întri la un meci? Asta nu e o îngrădire a drepturilor cetăţeanului român garantate de constituţie? Nu ştiu cât de exact este textul, dar esenţa drepturilor constituţionale o păstrează: Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. Asta dacă nu cumva, fără să ştim, o zonă a cartierului clujean Gruia a devenit peste noapte ţinut autonom.

Să sperăm că până la ora meciului conducerea clubului feroviar îşi va revizui poziţia, pentru a nu amplifica şi mai mult spiritele.

Totuşi, doar pentru că le-a trecut prin cap aşa ceva şi pentru că au mai comis-o, îmi doresc ca acest meci să fie câştigat de U Cluj.